Tilbakeblikk på restaurantåret 2011: årets restaurant, årets nykommer, skuffelser og mer

Tilbakeblikk på hva som har skjedd på Oslos restaurantscene i 2011

Bilde: Bayasaa/flickr

 

Når året 2011 er et tilbakelagt stadium er det passende å oppsummere restaurantåret som har gått. Her vil vi derfor ta for oss det vi mener har vært årets restaurant i 2011, årets nykommer, årets skuffelse, årets mest overprisede restaurant samt årets restauranttrend.

 

Årets restaurant: Maaemo (gjenomsnittlig anmelderscore 5,25/6)

Bilde: Maaemo/facebook
Oslo står igjen med kun tre restauranter i Michelin-guiden etter at Le Canard la inn årene i sommer og kjøkkensjef Jonathan Howell tok over Onda Sea delen av Terje Ness sin store restaurantsatsning. Det er nå kun Restaurant Oscarsgate, Feinschmecker og Statholdergaarden som kan smykke seg med den gjeve utmerkelsen. Det er likevel ingen av disse som kan kalle seg Oslos beste restaurant for øyeblikket. Den æren går isteden til det som også er en nykommer på Oslos restaurantscene, Maaemo åpnet dørene på slutten av 2010.Med sin kompromissløse fokus på lokale økologiske råvarer tilberedet på innovative måter har den danske kjøkkensjef Esben Holmboe Bang tatt Oslos restaurantscene med storm. Maaemo har fått terningkast seks i Dagbladet og Dagsavisen og maten har fått den erfarne restaurantbloggeren Nordic Nibbler til å gå av skaftet. Han plasserer Maaemo i samme kategori som Noma i København. Han uttaler videre at Maaemo fremstår som en fantastisk ambassadør for norsk cuisine samt kvaliteten på norske råvarer og at vi her har å gjøre med en restaurant av første klasse. Og det kan virke som om resten av verden er i ferd med å merke seg Maaemo, i november ble Holmboe Bang intervjuet av Restaurant Magazine som står bak kåringen av verdens 50 beste restauranter. Her bør Michelin-inspektørene kjenne sin besøkelsestid i 2012. For de som har lyst å booke bord på Maaemo så serveres det kun en niretters sesongmeny for 1250,- med tilhørende drikkemeny 1050,- (eventuelt alkoholfri drikkemeny til 470,-). Sett av 3,5 til 4 timer for å nyte måltidet. Reservasjoner kan gjøres her.

Årets skuffelse: Onda Asia (gjenomsnittlig anmelderscore 3,75/6)

Bilde: AkerBrygge.no
Stor spenning var knyttet til åpningen av Terje Ness og Rune Pal sitt nye restaurantkompleks Onda på Aker Brygge. Komplekset består av tre ulike restauranter der vi i første etasje har Onda Sea som fokuserer på sjømat og Onda Asia som har et asiatisk fokus mens vi i annen etasje har über gourmetrestauranten Onda Mezzanine som kun bruker det ypperste av verdens råvarer og opererer med en minimumspris på 3000,- kr per hode. Som vi har påpekt tidligere fikk Ondaprosjektet en forholdsvis blandet mottagelse av kritikerne men værst har det gått ut over den asiatiske restauranten Onda Asia. Spesielt ille har anmeldelsene vært i Dagbladet og Dagsavisen som begge har gitt restauranten terningkast 3. Dagbladet kaller Onda Asia for “et overpriset asiatisk kjøkken på det gjevne” og mange av anmelderne undrer seg over hvorfor restauranten er bygd/innredet slik at det store potensialet for en flott sjøutsikt spoleres, isteden ender gjestene opp med en klaustrofobisk følelse.

Årets nykommer: Hanami (gjenomsnittlig anmelderscore 5/6)

Bilde: Hanami/facebook
Hanami har forholdsvis raskt etablert seg som et kulinarisk friskt pust på Oslos restaurantscene med sitt fokus på japansk mat laget på de beste tilgjengelige råvarer. Et moderne japansk kjøkken av høy kvalitet dekker et hull som finnes spesielt i området Tjuvholmen/Aker Brygge hvor restauranten befinner seg men også på Oslos restaurantscene mer generelt. Restauranten har selvsagt en sushi bar med en stor sushimeny men fokuset ligger vel så mye på annen japansk matkunst som robata grillretter og ymse sjømatskresjoner. Prisnivået er på den høye enden av skalaen og reflekterer restaurantenes gourmetambisjoner. Hanami har gjevnt over blitt godt mottatt av anmelderne og fikk terningkast seks av Aftenposten. Du kan bestille bord på Hanami her.

 

 

Årets mest overprisede: BAR Tjuvholmen (gjenomsnittlig anmelderscore 3.5/6)

Bilde: BAR Tjuvholmen/facebook
BAR-kjeden med restauranter på Grünerløkka (BAR Vulkan), på Bygdøy (BAR Bygdøy Alle) og sist men ikke minst Tjuvholmen (BAR Tjuvholmen) har slått seg opp som en av Oslos mest populære in-steder. Konseptet er en slags hybrid av restaurant og utested. Med førstnevnte lykkes BAR-konseptet i svært varierende grad og værst er BAR Tjuvholmen som framstår som et slags interaktivt museum for jappetiden med golddiggers an mass og konkurranser om hvem som kan sette til livs flest magnumflasker med champagne i løpet av en kveld. Med forretter som er priset fra 165-179 og hovedretter som ligger mellom 279-399 nærmer BAR Tjuvholmen seg prisnivået til Oslos aller beste gourmetrestauranter mens det du får på tallerkenen i beste fall er høyst ordinær og lite innovativ mat med en og annen dyr ingrediens. Anmeldelsene av BAR Tjuvholmen finner du her.

Årets restauranttrend: Kortreist og økologisk mat

Bilde: Foodstory.no
Københavnsrestauranten Noma som i 2011 ble kåret til verdens beste restaurant for andre året på rad kan sies å ha startet en trend hvor fokuset ligger på kortreist og økologisk mat. Kjøkkensjefen på Noma Rene Redzepi fikk i fjor stor oppmerksomhet i New York times fordi han og hans ansatte hver dag drar ut i skogsområdene rundt restauranten og høster inn urter, bær og andre spisbare ting som de også salter, sykter og lager egne eddiker og brennvin ut av. Økologisk og kortreist samt fokus på rene smaker kan sies å for alvor også å ha slått igjennom på Oslos restaurantscene i 2011, spesielt med restauranten Maaemo som vi mener er årets restaurant i Oslo for 2011. Maaemo har også en egen blogg hvor man får et innblikk i hva som skjer på kjøkkenet samt hvordan Maaemo oppsøker og jobber med lokale leverandører for å skaffe tilgang til de aller beste lokale råvarer. De samme folkene som står bak Maaemo står også bak Kolonihagen Cafe (gjenomsnittlig anmelderscore 4,75) på Frogner som er et mer uformelt spisested men også her fokuseres det på økologisk og kortreist mat. Et annet eksempel er den kombinerte restauranten og butikken Food Story på Grünerløkka (gjenomsnittlig anmelderscore 5/6). Food Story fokuserer på enkel mat tilberedet av organiske råvarer og gir sine gjester et godt innblikk i hvor råvarene kommer fra. Restauranten har blitt et spesielt populært lunchalternativ for mange og har også en avdeling i Stavanger. I den tilhørende butikken tilbys sertifiserte økologiske produkter fra hele verden, fairtrade godteri, spesialimport og matvarer fra en rekke nisjeprodusenter.

4 svar til “Tilbakeblikk på restaurantåret 2011: årets restaurant, årets nykommer, skuffelser og mer”

 1. W says:

  Det er godt gjort å ikke ha sammenheng mellom anmeldelse/terningkastene dere samler på, og konklusjonene dere gir.

  Kunne vel ha laget en egen “øko-gastro” klasse for Maemo hvis dere mener den er så mye bedre enn alle anmelderne…. jeg synes det bare vart dyrt, og de “grønne smakene” får jeg bedre på en mellompriset dansk øko-restaurant i 2011/12

  At Feinsmecker er best i “classic” og Oscarsgate best i “innovasjon” er ganske åpenbart. At oslo trenger flere steder på det nivået, gjerne med andre “farger” er åpenbar.

  Imponerende oppstart av Hanami, som stablet et “UK-team” på bena på rekordtid. men hvis dere sammenligner med de 3-4 innovative japanske fusion restauirantene i københavn, ville smaken og prisnivå gjort at den også falt litt igjennom i første runde..

  Honnør for at dere tør å slakte (fortjent) Ondo – det er jo bare å kaste bort penger..
  Hvor lang tid tar det før de lager en kjede-brasseri, eller Dolly Dimple der, etter at investeringene til Norwegian Property er nedskrevet med 50-60 mill ??

  • Redaktør says:

   Bloggen står på egne ben i forhold til anmelderdelen av siden og årets restaurant går til den restauranten som etter vår mening har imponert mest i året som gikk. At Maaemo ikke har imponert deg får stå for din regning.

   Forøvrig har Feinsmecker blitt anmeldt en gang i 2011 til terningkast 6 mens Oscarsgate har fått terningkast seks to ganger i 2011 og 28/30 av DN, Maaemo har også fått 6′er på terningen to ganger (sammen med noen 5′ere og en 4′rer men flere av disse ble foretatt raskt etter åpning mens Oscarsgate og Feinschmecker var svært veletablerte restauranter når anmelderne kom på besøk). Når det er sagt så er vi selvsagt enig me deg i at både Oscarsgate og Feinsmecker er blant Oslos aller beste restauranter.

 2. [...] vår mening er denne japanske fusionrestauranten på Tjuvholmen årets nykommer på Oslos restaurantscene. Sushibaren [...]

 3. [...] Vi har tidligere skrevet om historien bak Maaemo og kåret sågar restauranten til årets restaurant i Oslo for 2011. Dersom Maaemo kaprer en stjerne vil restauranten bli den første heløkologiske restauranten som [...]

Si din mening

© 2012 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test