Ti vinregioner på vei fram

[Bilde paRik/flickr]

Reuters lister 10 vinregioner som for alvor er på vei fram i lyset.

1. Østerrike

Mange forveksler østerrisk og tysk vin men stilmessig er vinen fra de to landende i motsatt enda av skalaen. Der tysk vin typisk er på den søtere siden er hovedfokuset i Østerrike tørrere smak. Spesielt druetypen Gruner Veltliner med sin pepperbaserte base har gitt en særegen karakter til mange østerriske hvitviner. Mange sommelierer har lagt sin elsk på disse hvitvinene fordi de lar seg parre med selv veldig kompliserte smakssammensetninger. Reuters trekker også frem gode rødviner fra Østerrike som Blaufrankisch, Zweigelt og St. Laurent.

2. Sør og Sør-vest Frankrike

Mener at det er i dette området av Frankrike man får den beste verdien for tiden. Påpeker at det er store variasjoner stilmessig, fra de parfyrmerte og tørre rødvinene produsert på Grenache, Cabernet og Malbec til hvitviner produsert på druevarianter som Petit Manseng og Mauzac.

3. Argentina

Mener det er vanskelig å undervurdere veksten av Malbec-viner de siste tiåret. Men Reuters mener landet har mye mer å by på enn de fruktige rødvinene fra San Juan og de mer konsentrerte variantene i det høyerliggende Mendoza-området og trekker blant annet frem musserende vin fra Patagonia og de svært aromatiske vinene lagd på Torrontes-druen nord i landet. Mener Argentina som vinland har et stort potensiale spesielt med sitt veldig behagelige prisnivå i forhold til det du får i flasken.

Patagonia, Argentina [Bilde Dave_B/flickr]

4. Chile

Mener den chilenske druetypen Carmenere har potensiale til å bli en ny hit på det internasjonale vinmarkedet. Mener viner basert på Carmanere minner om en mer kryddret utgave av Cabernet Sauvignon med en like stor grad av tørr ettersmak som gir den mulighet til å parres med mange uliker typer mat.

5. Israel

Mener Israel nå produserer viner som holder en fin balansegang mellom moden frukt som er typisk for slike varme vinregioner og det rikelige jordsmonnet som karakteriserer mer kjente vinregioner. Israelske vinprodusenter har også dratt stor nytte av kunnskapsutveksling med kjente vinregioner som Australias Barossa Valley samt Rhone-dalen og Bordeaux i Frankrike.

6. Sør-Afrika

Mener landet produserer flotte viner i alle prissegmenter med Bordeaux- and Rhone blandinger fra svært ulike regioner som Stellenbosch, Paarl og Constantia.

Stellenbosch, Sør-Afrika [Bilde MichielVanBlaen/flickr]

7. Portugal

Påpeker at Portugal er mer enn Portvin og mener at landet også brilljerer i produksjonen av tørre viner. Vin basert på protugisiske druetyper som Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz gitt tørre rødviner med en svært spesiell egenart.

8. Galicia, Spania

Mener dette tradisjonelle spanske vinområdet har fått en stor oppsving med druetypen Albarino som med sin forfirskende og lett parfyrmerte egenart har gått rett hjem hos hvitvinselskere over store deler av verden. Sentrum for produksjonen av vin basert på Albarino er Rias Baixas området som er spesielt flinke på frem druens lett syrlige personlighet som står seg svært bra til sjømat.

9. Jerez, Spania

Mener at Sherry er i ferd med å få den respekten den fortjener og trekker frem den store variasjonen i Sherry fra den tørre fino versjonen til  den søte Pedro Ximenez, en variasjon som gjør Sherry svært velegnet til å parres med et fullstendig måltid fra begynnelse til slutt. Også bartendere har begynt å blande Sherry inn i klassiske og moderne cocktail-oppskrifter.

10. Italia

Mener ekplosjonen av gode viner fra hittel ukjente vinområder gjør det verdt å ta med Italia på en liste over vinregioner på vei fram i lyset, for eksempel Oltrepo Pavese, Valcalepio i Lombardia, Apulia og  Alto Adige i nord.

Vindruer i Lombardia [Bilde: paRik/flickr]

Tags:

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test