Storkontroll av oslorestauranter – 50 spisesteder anmeldt

[Bilde: Klearchos Kapoutsis/Flickr]

Aftenposten melder at en rekke restauranter og spisesteder i Oslo er anmeldt etter at Skatteetaten har gjennomført en storkontroll. Anmeldelsene går på svart omsetning.

Kontrollen ble gjennomført ved at kontrollører fra Skatteetaten først spiser anonymt ved restaurantene og betaler kontant mot kvittering. Uken etter dukker de opp og ber om dokumentasjon på at kjøpet er registrert på kassaapparatet. Det viste seg at halvparten av de 250 spisestedene som ble kontrollert ikke hadde denne dokumentasjonen i orden. Disse får bokføringspålegg og varsel om tvangsmulkt. Videre var 50 av tilfellene så grove at de altså blir politianmeldt.

Nina Schanke Funnemark ved Skatt Øst uttaler til Aftenposten at dette var langt flere politianmeldelser enn ventet. Funnemark vil ikke si noe om hvilke steder som ble tatt for svart omsetning eller hvor store beløp som er avdekket men det skal visstnok gjelde alt fra bedre restauranter til enkle gatekjøkken.

Gro Smogeli, politiinspektør og leder ved finans- og miljøseksjonen mener også at omfanget av disse avsløringene er urovekkende. Hun mener at mange i bransjen er useriøse aktører som kun er ute etter å tjene penger raskest mulig og at det er liten vilje i bransjen til å bekjempe problemet. Tidligere anslag estimerer et total omsetning i Oslo utelivsbransje på 6,5 milliarder og at rundt 20 % av dette er svart omsetning. Smogeli mener at det er for lett å få bevilgning til å starte å starte opp og at myndighetene ikke gjør god nok bakgrunnsjekk av de som får disse bevilgningene. Sammfunsøkomisk er det derfor mye å tjene på å skjerpe inn kravene til å få slike bevilgninger.

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test