Restaurantanmeldere bør stå fram

[Bilde: OperationPaperStorm/Flickr]

Guro Birkeland Tangen har akkuratt fullført en masteroppgave i medievitenskap om restaurantanmeldere i Norge og uttaler i et intervju med Journalisten at restaurantanmeldelser handler om underholdning. Hun påpeker at smak er en subjektiv opplevelse slik at anmeldelsene deror ikke bare blir faglige vurderinger. I tillegg kommer prisaspektet i anmeldelsene som drar denne type journalistikk over mot forbrukerstoff.

Ved å stå frem med fullt navn får leserne innblikk i anmeldernes bakgrunn og dette vil i følge Tangen vise at de tar leserne og restaurantene på alvor. Hun har videre i forbindelse med masteroppgaven intervjuet en rekke anmeldere i både store og små aviser og påpeker at disse har hatt en svært variert bakgrunn. Flere steder går også anmeldelsene på rundgang internt i avisene.

Tangen sier videre at hun liker VGs valg ved å publisere fullt navn til sine anmeldere. De mest kjente av VGs anmeldere er Erik Fosnes Hansen og André Blomberg-Nygård som tidligere i vår ble beskyldt av en rekke restauranter for å opptre useriøst. 11 norske restauranter, derimot blant norske topprestauranter som Grefsenkollen, Bagatelle og Ylajali, gikk derfor sammen om å boikotte VG-anmelderne. Tangen uttaler til Journalisten at hun synes dette var en overreaksjon. Restaurantene må takle å få dårlig tilbakemeldinger og at de gjerne må ta til motmæle men at å stenge dørene er å gå for langt. Tangen er heller ikke negativ til det såkalte terningkastet fra anmelderne men påpeker altså at det er vesentlig å få vite hva som er deres bakgrunn noe som forhindres ved bruk av anonyme anmeldere.

Hun mener også at anmeldelser i norske aviser ikke kan sammenliknes med anmeldelser i Michelinguiden som også fortas av anonyme anmeldere fordi dette er i et annet restaurantsegment (toppsjiktet) samt at alle Michelinanmelderne gjennomgår en nøye opplæring. Dette kan du forøvrig lese mer om i vår guide til Michelin del 1 og del 2.

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test