Presset for å forby haifinnesuppe øker


haifinnesuppe

[Bilde: yasushi00/Flickr]

Independent melder at presset for å forby haifinnesuppe øker. Dyrevernsorganisasjonen WildAid som har stått bak en rekke kampansjer i USA for å forby salg og distribusjon av haifinner har nå også har utvidet sin kamp til å gjelde Canada.

Haifinnesuppe er en tradisjonsrik kinesisk rett som ofte spises ved høytider. Suppen skal visstnok ikke smake mye med har en gelatinaktig konsistens og skal etter sigende styrke ens livskraft og indre organer.  På restauranter som tilbyr denne retten kan den koste så mye som 5-600 kroner for en suppebolle.

Problemet er at fangstmetodene regnes som inhumane. Etter at haifinnene kuttes av kastes haien tilbake i havet for så å dø en sakte død av blodtap eller oksygenmangel som følge av tap av svømmeevne. Dette kan på mange måter sammenlignes med jakten på elfenben. I følge dyrevernsorganisasjoner er 1/3 av verdens haier truet med utryddelse som følge av praksisen.

California som huser 55 prosent av alle asiatamerikanere vurderer nå å innføre forbud. Innenfor EU er høsting av haifinner allerede forbudt men kritikere påstår at benytter seg av et hull i lovverket og fortsetter praksisen. WildAid har også fått med seg flere kinesiske kjendisersom NBA stjernen Yao Ming og filmstjernen Jackie Chan på laget i kampen for et forbud mot salg og distribusjon av haifinner.

2 svar til “Presset for å forby haifinnesuppe øker”

  1. Monica Nilsen says:

    Tradisjon eller ikke tradisjon. La oss håpe det blir et forbud. Det er en grunn til at dyrevernsorganisasjoner og miljøvernsorganisasjoner reagerer. Både fangstmetoder og den store illegale fangsten som foregår blir opprettholdt så lenge salg av haifinnesuppe er lovlig og/eller folk etterspør varen.
    En del mennesker vet nok ikke hva som foregår, mens argumentet om tradisjon ikke holder. Slaveri og salg av mennesker er også en ‘tradisjon’, men det er vel ikke greit av den grunn….! Si nei til haifinnesuppe, og si nei til gåselever (Foie Gras), makan til systematisk tortur skal man lete lenge etter…

  2. Oskar Førde says:

    Dette er en bra holdning Monica.

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test