På innsiden av Noma Food Lab (bildeserie)

Nordic Food Lab

Bilde: 3xn architects/Adam Mörk

Noma Food Lab er et gastronomisk testkjøkken som brukes til å eksprimentere med nye teknikker og råvarer og ble startet av Noma chef Rene Redzepi. Det har blitt stadig mer vanlig at gourmetrestauranter på toppnivå utvikler slike testkjøkken eller labratorier, testkjøkkenene til Ferran Adria og Heston Blumenthal er velkjente eksempler.

Formålet med Nordic Food Lab er å utforske det nordiske råvaregrunnlag og utvikle det Redzepi referer til som “the science of deliciousness”. Ideen til matlabratoriet vokste ut fra den bredere bevegelsen rundt det nye nordiske kjøkkenet som er sentrert rundt ideen om å skape en nordisk matkultur med en klar identitet, kontekst og visuell apell.

Tidligere var Noma Food lab var tidligere lokalisert i husbåten Eva II i havnebassenget Krøyers Plads på Christianshavn (København) men de har nå byttet lokale og det nye labratoriet er designet av 3xn architects som har gjort en virkelig flott jobb, her møtes design og gastronomi. Kasper Guldager Jørgensen refererer til prosjektet som en arkitektorisk kokebok og sier om samarbeidet med Rene Redzepi at de befinner seg i parallelle verdener, der Noma er dedikert til kreativtet og innovasjon innefor gastronomi er de som arkitekter dedikert til en eksprementell innfallsvinkel til bruk av nye matrialer og ingredienser i sin konseptualisering av nye design.

Nomas testkjøkken

Bilde: 3xn architects/ Adam Mörk

Matlabratoriet er nå koblet til NOMA og befinner seg i et tidligere lagerhus som er en del av en vernet bygningsmasse. Det betyr forholdsvis strenge regler for hva som kan gøres slik at arkitektene derfor måtte designe interiøret uten å slå inn så mye som en eneste spiler i veggene eller gulvet. Tilnærmingen som ble brukt var å designe fire sentrale multifunksjonible lagringsenheter ut fra over fem hundre trekuber. Det 200 kvadratmeter store lokalet huser også Noma kontorer, urtehage, ansatteomrdåer osv. I tråd med restauranten NOMA sin filosofi var alle materialer som ble brukt selsagt nordiske.

Se hele bildeserien av NOMA-labben her.

Ett svar til “På innsiden av Noma Food Lab (bildeserie)”

  1. [...] da spesielt klosterølet [Dagsavisen] Folk må få bestemme selv når de vil handle matvarer [RB] Slik ser det ut på Nomas testkjøkken [Restaurantanmeldelser] Aftenposten tester ostekake [Aftenposten] Denne ketsjupen er best i test [...]

Si din mening

© 2012 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test