Michelin anonnserer stjerner 2012 for Spania og Portugal

Michelin-guiden har lansert sine stjerner for 2012 for Spania og Portugal. Etter at El Bulli med Ferrran Adria i spissen la ned driften har Spania mistet en av sine trestjernes restauranter og i tillegg ble den katalonske restauranten Can Fabes nedgradert fra tre til to stjerner etter at chefen Santi Santimaria døde. Det var knyttet spenning til om noen av de som har to stjerner i dag skulle bli oppgradert fra to til tre stjerner, spesielt Mugaritz i Errenteria med tidligere Ferra Adria elev Andoni Aduriz som chef. Mugaritz ble av Restaurant Magazine kåret til tredje beste restaurant i verden bak danske Noma og El Cellar De Can Rocka men restauranten beholdt kun sine to stjerner etter at Michelininspektørene hadde foretatt sin vurdering. Av mer positive nyheter ble den asiatisk inspirerte Madrid-restauranten Diverxo oppgradert fra en til to stjerner. Også en annen Madrid-restaurant El Club Allard ble oppgradert til to stjerner. Barcelona-restauranten Abac med chef Jordi Cruz i spissen som tidligere har hatt to stjerner fikk nå tilbake sin andre stjerne.

Flere spanske restauranter som hadde en stjerne fallt også ut av guiden slik at nettoresultat ble 16 nye stjerner og 17 tapt, altså totalt en mindre enn i 2011. Spania har jo vært en kulinarisk høyborg de seneste årene og innehar tre plasser på topp 10 listen på Restaurant Magazine sin verdenskåring men det kan være at vi her ser en effekt av at den økonomiske krisen som preger Sør-Europa får sin effekt på de som driver restaurant på toppnivå. Likevel er det fortsatt ingen gastronomisk krise, Spania har totalt fem restauranter med tre stjerner, 17 med to og hele 117 restauranter med en stjerne. Portugal må sies å være lillebror i denne sammenhengen da de står uten trestjerners restauranter, to tostjernes og ti med en stjerne. Positivt var det dog at den portugisiske restauranten Ocean på Algarve-kysten ble oppgradert til to stjerner.

Under følger en liste over nye tilskuddend til Michelinguiden 2012 for Spania og Portugal (by i parantes):

To stjerner: Abac (Barceloa), El Club Allard (Madrid), Diverxo (Madrid), Ocean (Armação de Pêra)

En Stjerne: Maralba (Almansa), Solana (Ampuero), Rodrigo de la Calle (Aranjuez), Nerua (Bilbao), Choco (Córdoba), Marqués de Riscal (Elciego), Lillas Pastia (Huesca), Casamar (Llafranc), Es Fum (Mallorca), Jardín (Mallorca), Annua (San Vicente de la Barquera), Casa Marcelo (Santiago de Compostela), Silabario (Tui), Feitoria (Lisboa), The Yeatman (Vila Nova de Gaia).

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test