Mer om restaurantenes ambivalente forhold til Groupon

Vi har tidligere spekulert i hvordan Groupon kan være skadelig for restaurantbransjen i det lange løp. Boston Globe har nå en artikkel hvor de har snakket med flere restauranteiere om deres forhold til den kupongbaserte forretningsmodellen til Groupon og lignende selskaper.

Joanne Chan som eier flere restauranter og bakerier i Boston mener at Groupon utnytter de restauranter som har dårlig likviditet og presenterer det som en avtale som høres fantastisk ut for alle parter. I virkeligheten får restaurantene kun en brøkdel av de pengene de trenger for å faktisk gå i overskudd mens kupongselskapene kommer ut av avtalen med en stor profitt. Chan påpeker videre at restauranter opererer med en tynn profittmargin fra før slik at disse avtalene rett og slett blir uholdbare.

Og det dreier seg ikke kun om at disse avtalene etter Chan sin mening er finansielt lite bærekraftige for restaurantene men at de rett og slett er demoraliserende. Hun sier at de fleste som er i restaurantbransjen og har en viss yrkesstolthet legger mye lidenskap og innsats i arbeidet og prøver å sette en rettferdig pris ut fra dette. Tanken på da å bruke Groupon og tape på det produktet som lages gjør henne trist.

Jason Waddleton som driver en skottsk restaurant var også skeptisk til Groupon men bestemte seg for å prøve konseptet. Waddleton fremhever viktigheten av å bruke Groupon strategisk. Han gjorde dette ved å tilby rabatter for et produkt (kun lunch og brunch) som de nettopp hadde startet med. I tillegg valgte han en periode var restauranten tradisjonelt hadde hatt mindre kunder. Han solgte raskt 1300 kuponger og fikk en enorm respons og har sett mange nye fjes i restauranten. For Waddleton som ikke har råd til å foreta mer tradisjonell markedsføring har Groupon vært et alternativ til dette. Men også han lurer på om kulturen slike kupongselskap skaper vil føre til at folk vil begynne å spise seg fra sted til sted med en kupong for hvert nye sted de kommer til.

Kupongstedene selv mener at en slik frykt er ubegrunnet. En spørreundersøkelse foretatt av en av Groupons største konkurrenter LivingSocial viser at 50% av de som benytter seg av kupongene er helt nye kunder og at 87% av disse igjen sier at de planlegger å komme tilbake igjen uten at de har rebattkupong. Videre viser studien at de som har slike kuponger ofte pådrar seg en regning som er høyere en det kupongen dekker, penger som i sin helhet går direkte til restauranten. Kupongselskapene fremhever videre at kupongene må ses på som markedsføring og i motsetning til tradisjonell markedsføring ser man her nøyaktig hvor mange man når ut til.

Andu Husbands, en annen restauranteier i Boston sier seg enig i dette argumentet. Han ser på det som en mulighet til å få nye mennesker til å prøve ut restauranten. Har man tro på produktet sitt må man også tro at mange av dem kommer tilbake. Problemer kan imidlertid oppstå dersom mange av de som har kjøp kuponger kommer på samme tid.

Amrit Thakali som driver en nepalsk bostonrestaurant har nettopp kommet ut for dette problemet med sine grouponkunder. Thakali vil ikke levere et dårligere produkt men vil lage god og fersk mat fra bunnen av til alle kunder. Dette kan føre til lengre ventetider når mange kunder kommer på en gang. Han sier at hans stamkunder har forståelse for at det tar lengre tid men at de med kuponger fra Groupon har en tendens til å klage raskere. Dersom dette fører til at disse kundene ikke kommer tilbake vil det være bortkastet markedsføring samt at det også har gått utover restaurantopplevelsen til stamkundene. Thakali var usikker på om han ville benytte seg av Groupon igjen.

Ett svar til “Mer om restaurantenes ambivalente forhold til Groupon”

  1. [...] Groupon er kanskje mest kjent for sterkt rabatterte priser på blant annet restaurantbesøk og vi har tidligere skrevet om Groupons forhold til restaurantbransjen og mulige negative virkninger. [...]

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test