Hvorfor er trøfler så dyrt?

Trøfler er en type sopp som vokser på røttene til trær. Kun visse trøffelsorter er spisbare. Disse regnes som en delikatesse og er en mye brukt ingrediens på gourmetrestauranter ettersom smaken passer til mange forskjellige retter. De mest eklusive trøffelsortene er italiensk hvit trøffel som vokser i Piemonte-regionen i Nord-Italia og svart Périgord trøffel som vokser i Périgord-regionen i Frankrike. Markedsprisen på hvit trøffel er ca 80 000 kr per kilo mens prisen for for svarte trøfler ligger på ca 30 000 per kilo.

Selv om det er fullt mulig å dyrke trøfler vil man ikke oppnå et like bra smak som på de viltvoksende trøfflene ettersom de spesielle veksforholdene er vanskelig å replikere i en kunstig setting. Trøffelsesongen er i tillegg meget kort og antall trøfler som høstes hver sesong kan i stor grad varierere, noe som gjør at markedsprisen også svinger.Trøffelsesongen for hvite trøffler går fra senhøsten til Januar mens sesongen for svarte trøffler er fra november til mars. Dersom innhøstingssesong er dårlig kan markedsprisen dobles eller til og med tripples. Gourmetrestauranter i regionene markerer ofte starten på trøffelsesongen med spesielle smaksmenyer basert på ferske trøfler.

Video fra trøffeljakt i Toscana.

Innhøstingsmetoden er også en faktor som spiller inn i den høye trøffelprisen. Før var det vanlig å bruke hunngriser som tiltrekkes lukten av trøfler fordi den angivelig ligner på lukten av hanngriser. Nå er det imidlertid mer vanlig å bruke spesialtrente hunder, disse kan lukte trøfler som ligger begrad på inntil en halv meter ned i bakken. Å trene opp trøffelhunder tar svært lang tid, ikke bare skal de finne trøffelen men også grave den frem uten av selve trøffelen skades.

Trøfler kan lagres. Noen lagrer trøffler i olje og bruker deretter oljen i matlagning. Trøffelolje selges også ferdig i butikker. Andre lagrer trøffler i risottoris for deretter å lage trøffelrisotto. Det er også mulig å fryse trøfflene. Men den aller beste smaksopplevelsen får man fra ferske trøfler og disse har svært kort oppbevaringstid før de mister smak. Dette er med å drive prisen for ferske trøfler i været.

Den korte sesongen, vanskelig tilgjengelighet og kort holdbarhet er altså faktorer som driver prisen på trøfler i været. Men selv om prisen er høy så får trøsten være at man som oftest ikke trenger mye trøfler i maten ettersom kun små mengder gir mye smak.

2 svar til “Hvorfor er trøfler så dyrt?”

  1. [...] prisene kan bli astronomiske. Prisen for det som regnes som de beste trøffelsortene kan komme opp i 80 000 kroner per kilo for hvite trøffler og 30 000 for svarte. 60 minutes drar til Italia og Frankrike for å lære mer om verdens dyreste matingrediens og [...]

  2. srood says:

    hei hvor man kan selge hvite trøfler,,jeg kan skappe billig

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test