Hva er så spesielt med Noma?

[Bilde: Sarah_Ackerman/Flickr]

Den danske restauranten Noma ble for andre år på rad kåret til verdens beste restaurant av Restaurant Magazine. Hva er så spesielt med denne lille Københavnsrestauranten?.

Navnet Noma er en forkortelse for nordisk mat og det er nettopp dette som er utgangspunktet til Nomas kjøkkensjef Rene Redzepi. Her ligger ikke fokuset på typiske kontinentale ingredienser som oliven, soltørkede tomater, olivenolje, foie gras eller fete sauser. Redzepi sin filosofi er å ta utgangspunkt i typiske nordiske råvarer og få frem de rene smaker. Eksempler på slike nordiske råvarer er jomfruhummere fra Færøyene, moskus fra Grønland eller tang fra Island. Med utgangspunkt i nordiske råvarer prøver man på Noma å skape nye smakskombinasjoner og tøye grensene med hypermoderne hjelpemidler.

Et annet særegent trekk med Noma er fokuset på innhøsting. Redzepi og hans ansatte drar ut hver dag i nærområdene for å finne ferske urter,bær, sopp, fugleegg og andre ting som er spisbare. De safter, sylter, tørker og lager sine egne eddiker og brennvin for på denne måten å ha full kontroll og sikre seg at resultatet blir av ypperste kvalitet. Redzepi sitt sterke fokus på på innhøsting ble omtalt i NY Times og kan sies å ha startet en trend som flere kjente kjøkkensjefer har tatt etter.

Redzepi bruker også konsekvent øl, fruktsaft eller frukteddik i sauser der tradisjonelle gourmetrestauranter bruker vin for å få en ekstra friskhet og spiss. Kokkene på Noma har en mer fremtredende rolle enn det som er vanlig. De kommer ut fra kjøkkenet og presentrer maten direkte til gjestene.

For de som skulle være interessert i å oppleve matkunsten på Noma er det vanskelig å få reservert bord. Restauranten åpner vanligvis for reservasjoner for de tre neste månedene og disse blir fyllt opp på en øyeblikk. De er nå fullbooket frem til 16.juli men det er mulig å sette seg opp på venteliste og håpe på at noen skal kansellere. Mandag 02.05 kl 10:00 åpner imidlertid restauranten for reservasjoner frem til august og 01.06 kl. 10:00 åpnes det for reservasjoner frem til september. Reservasjoner kan gjøres her.

2 svar til “Hva er så spesielt med Noma?”

  1. [...] Noma har som kjent blitt kåret til verdens beste hele to år på rad av Restaurant Magazine. Dette samt at den spanske topprestauranten El Bulli stengte dørene har ført til et ekstra stort reservasjonstrykk på Københavns-restauranten. [...]

  2. [...] kan du lese om hvordan kåringen endte i fjor same lese om hva som er så spesielt med akkurat Noma Lignende [...]

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test