Her er verdens 10 beste restauranter

I forbindelse med Restaurant Magazine sin kåring av verdens 50 beste restauranter vil vi presentere de 10 beste restaurantene fra listen.

1. Noma (Danmark, chef Rene Redzepi)

Kåret til verdens beste for andre år på rad, var ikke like heldig med Michelininspektørene som fortsatt ga Noma to stjerner til tross for at de fleste forventet at de ville bli oppgradert til tre. Se her for mer om Noma.

2. El Celler De Can Roca (Spania, chef  Joan Roca)

Denne restauranten ligger i Girona og drives av tre brødre hvor den eldste broren Joan Rocka er kjøkkensjef, Josep Rocka er sommelier mens den yngste broren Jordi Rocka er dessertkokk. En av de minst kjente restaurantene som har innehatt andreplassen på listen i følge Restaurant Magazine. Restauranten åpnet dørene i 1986 og innehar også tre stjerner i Michelinguiden. Fokuset er på den etterhvert så sterke tradisjonen i Spania med å ta utgangspunkt i tradisjonell spansk mat og fornye rettene ved å ta i bruk moderne teknikker. Ut fra denne fusjonen av tradisjon og innovasjon kommer retter som klassisk diegris kokt sous vide.

3. Mugaritz (Spania, chef Andoni Aduriz)

Nok en spansk restaurant som holder til San Sebastian. Kjøkkensjefen Andoni Aduritz er en av flere fremadstormende spanske kokker som tidligere har gått i lære under El Bullis Ferran Adria. Som sin læremester Adria bruker Aduritz moderne teknologi for å få mest mulig ut av råvarene sine. Restauranten tilbyr kun to forskjellige smaksmenyer som endres og settes sammen på daglig basis etter hva som er i sesong og tilgjengelig. En del av urtene og grønnsakene som brukes kommer fra restaurantens egen grønnsakshage i bakgården.

[Bilde: Mugaritz.com]

(Dessert servert på Mugaritz av kakao, stjerneanis og mentol)

4. Osteria Francescana (Italia, chef Massimo Bottura)

Det italienske innslaget på topp 10-listen er restauranten Osteria Francescana som ligger i Modena. Restauranten har også to stjerner i Michelin og drives av kjøkkensjef Massimo Bottura. Bottura vant forøvrig også prisen “peer award” hvor kjøkkensjefene for restaurantene på fjorårets topp 50-liste stemmer på den kokken de har mest respekt for. Bottura startet Osteria Francescana etter å ha jobbet en periode som kjøkkensjef på Alain Ducasse sin  berømte restaurant Louis XV i Monte Carlo. Også Bottura sin tilnærming til matlagning kan sies å være avant garde, noe han har lykkes svært godt med i en region som ellers preges av svært tradisjonsbundet matkunst. Det resulterer i retter som f. eks en dekonstruert Osso Bucco i flytende form.

5. The Fat Duck (Storbritannia, chef Heston Blumenthal)

The Fat Duck ligger i Brey, Berkshire. Heston Blumenthal har etterhvert opparbeidet seg et stort navn innenfor moderne gastronomi. The Fat Duck vant kåringen i 2005, men faller nå ned fra tredje plass i fjor til femte plass i år. Blumenthal er også kjent fra TV-programmer som “In search of perfection” hvor han med moderne teknikker forsøker å perfeksjonere klassiske retter samt “Heston’s Feast” hvor han lager vanvittige måltider basert på historiske tidsperioder. Han kan sies å ha vært en av de som virkelig har omfavnet de teknikker som preger moderne gastronomi og går ikke av veien for å ekspremintere til det ekstreme. Signaturretter inkluderer sneglegrøt, lakrisposjert laks og frokostblanding av pastinakk.  Blumenthal er også kjent for å ta i bruk psykologiske knep for å øke spiseopplevelsen, f. eks ved å legge ved en mini-ipod med en konkylie slik at man kan høre lyden av sjøen mens man spiser en sjømatsrett. Restauranten har også tre stjerner i Michelinguiden.

6. Alinea (USA, chef Grant Achatz)

Beste amerikanske restaurant på listen er Chicago-restauranten Alinea. Kjøkkensjef Grant Achatz er kjent for sine nytolkninger og dekonstruksjoner av klassiske retter. Ble i 2010 en av bare to restauranter i Chicago som fikk tre stjerner i Michelinguiden. I likhet med Heston Blumingthal blir ofte Grant Achatz identifisert som ledende innenfor det som omtales som molekylær eller  moderne gastronomi.

[Bilde: Alinea-restaurant.com]

Sardinrett på Alinea

7. D.O.M (Brazil, chef Alex Atala)

Ligger i Sao Paulo og drives av kjøkkensjef og tidligere DJ Alex Atala. Atala åpnet restauranten i 1999 og hadde som mål å fornye tradisjonell braziliansk mat. Han er kjent for å ta utgangspunkt i tradisjonelle brazilianske ingredienser samtidig som han benytter seg av franske og italienske teknikker for å tilberede disse.

8. Arzak Restaurant (Spania, chef Juan Mari Arzak)

Som Mugaritz på tredje plass er også Arzak Restaurant lokalisert i San Sebastian, noe som signaliserer en svært sterk posisjon for baskisk cuisine. Chef Juan Mari Arzak kan i så måte sies å være selve gudfaren av baskisk kokekunst. Han berømmes for å være en hoveddrivkraftene bak fornyelsen av baskisk gastronomy som nå regnes blant de mest innovative i verden. For dette arbeidet mottok også Arzak prisen “Lifetime Achievement Award”. Arzak var forøvrig den første spanske restauranten som fikk tre stjerner i Michelinguiden.

9. Le Chateaubriand (Frankrike, chef Inaki Aizpitarte)

Den beste franske restauranten på listen er Le Chateaubriand som ligger i Paris. Men restauranten er langt fra noen tradisjonell grandios fransk Michelinrestaurant. Aizpitarte kategoriserer selv restauranten som en neobistro. Kjøkkensjef Inaki Aizpitarte har som flere andre på topp 10-listen en baskisk bakgrunn som han lar komme til uttrykk i maten han serverer. Det betyr at du isteden for klassisk fransk bistromat som coq au vin eller entrecote med pommes frites isteden får servert rå tunfiskskiver med rosa rødtbetskum og granateplefrø eller kokt torsk med marokanske krydder.

10.Per Se (USA, chef  Thomas Keller)

Stjernekokken Thomas Keller tar 10-plassen på listen med restauranten Per Se som er lokalisert i New York. Kun syv amerikanske restauranter står oppført med tre stjerner i Michelinguiden og Keller står bak to av disse med Per Se samt The Franch Laundry i California. Per Se tilbyr gjestene sine valget mellom to ulike smaksmenyer som forandres daglig ut fra hva slags råvarer som er i sesong og tilgjengelig. Som på restauranten The French Laundry tar Keller utgangspunkt i fransk matkunst men prøver på Per Se å gi den en mer urban vri.

[Bilde: arnold inuyaki/Flickr]

Thomas Keller tok 10-plass med New York-restauranten Per Se

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test