Guide til Michelin-guiden

Den røde Michelin-guiden er den eldste og mest velrenomerte hotell og restaurantguiden i Europa og ble etablert i år 1900. Guiden blir utgitt på årlig basis. Å oppnå stjerner i Michelin-guiden regnes som svært ettertraktet blant verdens restauranter. Guiden dekker i tillegg til Vest-Europa Tokyo, Kyoto/Osaka, Hong Kong/Macau, New York City, San Francisco , Los Angeles, Chicago og Las Vegas.

Michelin-guiden tildeler fra 1 – 3 stjerner til restauranter av fenomenal kvalitet. En stjerne indikerer “veldig god mat i sin kategori”, to stjerner “glimerende mat som er verdt en omvei” mens tre stjerner betyr “eksepsjonell mat som er verdt en reise i seg selv”. Å oppnå tre stjerner er svært sjelden, kun 81 restauranter har tre stjerner på verdensbasis. Norge har kun hatt en restaurant som har oppnådd to stjerner i guiden, Bagatelle med Eyvind Hellstrøm. Per dags dato finner vi fire restauranter i Norge med en stjerne, Feinschmecker, Le Canard, Oscarsgate og Statholdergaarden (Haga står oppført i guiden men Terje Ness har tidligere gitt fra seg denne stjernen).

Det gis også ut andre utmerkelser. “Bib Gourmant” indikerer at restauranten tilbyr “god mat til moderate priser”. For å kunne vurderes til en Bib Gourmand bemerkelse må restauranten kunne tilby et fullt måltid (tre retter) til en fastsatt pris ut fra lokale priser. I Paris er f. eks denne grensen 35 euro.

Alle restauranter i guiden uavhengig av stjerne eller Bib Gourmand status får tildelt en kniv og gaffel-status.  Et kniv og gaffel symbol gis ut fra hvor komfortabel restauranten er samt kvaliteten. Skalaen er fra 1 -5 kniv og gaffelsymboler hvor en betyr at det er en “komfortabel restaurant ” mens fem betyr “luksuriøs restaurant”.

I tillegg gis det en “myntstatus” ut fra restaurantens prisnivå, et svart og rødt symbol hvor svart betyr “interessant utsikt” og rødt “fantastisk utsikt” dersom restauranten kan tilby dette. Druesymbol, sakesett og cocktailglass gis dersom restauranten som et minimum kan tilby en “nogenlunde interessant” utvalg av henholdsvis vin, sake og drinker.

Les også del to av vår guide til Michelinguiden.

Tags:

2 svar til “Guide til Michelin-guiden”

  1. [...] versjonen av Michelinguiden foreligger i neste uke. Se også vår tidligere guide til Michelinguide del1 og del 2 (function() {var s = document.createElement('SCRIPT'), s1 = [...]

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test