10 vanlige feil vi gjør på restauranter

[Bilde: arnold inuyaki/flickr]

Adam Roberts lister i en artikkel for Huffington Post 10 vanlige feil som begås når vi skal spise på restaurant.

1. At vi akseptere et bord du egentlig ikke liker.

Roberts mener at det ikke er noen grunn til akseptere å bli plassert ved et bord i en liten avkrok bakerst i restauranten ved siden av toalettet. Er man høflig og ber om et annet bord lar det seg som regel ordne. Er svaret at man da må vente i et par timer bør man rett og slett forlate restauranten.

2. Å høre på kelneren i steden for det man har mest lyst på

Kelneren kan være en bra ressurs når det gjelder å velge mat men det viktigste er å lytte til det du selv har mest lyst på. Så når kelneren legger ut om hvor bra fiskeretten er nikker du høflig før du bestiller biffen du hadde lyst på.

3. Still spørsmål

Det er kelnerens oppgave å forklare ord og retter på menyen du ikke forstår og det er derfor ingen skam i å spørre og grave. Her gjelder virkelig regelen om at ingen spørsmål er for dumme.

4. Å ikke tenke gjennom måltidet fra begynnelse til slutt

Dersom du har tenkt å bestille tre eller flere retter er det viktig å tenke på helheten. Dersom du bestiller en tung biff som hovedrett er det en tabbe og også bestille biff tartar til forett og en tung dessert. Her kan også kelneren være en viktig ressurs.

5. Å bestille en flaske vin når det gir mer mening å bestille per glass

Dersom man er en gruppe som alle bestiller A la carte kan selv den best trente sommelieren slite med å finne en passende vin. Det er derfor best å holde seg til vinbestilling per glass. På enkelte norske restauranter er faktisk vinen også priset slik at det å bestille den per glass er like billig som enkelte flasker.

6. Å be om salt før du har smakt på maten

Salt er en smaksfremmer og ingen smakstilsetter og er man på en bedre restaurant setter de på kjøkkenet sin stolthet i å salte maten på en optimal måte. Å be om salt nærmest før man har smakt på maten er derfor en stor faux pas.

7. Å be om at en komponent i retten utelates

Rettene på en bra restaurant er komponert med en helhet i tankene. Alle komponentene er der for å komplementere og balansere hverandre. Har man visse allergier eller fobier mot visse matvarer kommer man bedre ut av det ved rett og slett velge en annen rett eller spørre om kjøkkensjefen kan komponere en helt egen rett ut fra dine behov.

8. Å gå på toalettet rett før neste rett serveres

På bedre restauranter times rettene og dersom alle ikke er tilstede ved bordene venter de med serveringen. Dersom de må vente lenge må rettene kastes og de må starte på nytt. Du gjør derfor kjøkkenet en stor tjeneste om du går på toalettet rett etter du er ferdig med en rett i steden for rett før det er tid for neste.

9. Dele desserten

Fine restauranter legger også sin stolthet i å ha høy kvalitet på dessertene som lages av egne dessertkokker. Det er derfor bedre å bestille en dessert hver og eventuelt dele disse en å bare dele en.

10. Å holde sin misnøye for seg selv

Det er bedre både for deg og restauranten om du påpeker de feil som skulle oppstå der og da isteden for å holde dette for deg selv til du kommer hjem og så legge ut om dette på en anonym nettside. Ved å gi restauranten direkte feedback gir du de mulighet til å rette opp feilen der og da samt å forbedre seg til neste gang.

Si din mening

© 2011 Restaurantanmeldelser. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Andre sider i vårt nettverk: Alt om flyturen---Mobil test